Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Sint-Franciscuskoor Herentals met unieke wereldpremière Golgotha in St.-Waldetrudiskerk

Golgotha

Het gerenommeerde Koninklijk Sint-Franciscuskoor uit Herentals presenteert op zondag 19 maart Golgotha, een uniek project in de monumentale St.-Waldetrudiskerk.  In totaal staan meer dan 80 zangers plus het Herentals Symfonisch Orkest met 40 muzikanten op het podium.  

'Met trots brengen we de wereldpremière van dit nieuwe gecomponeerde oratorium ten gehore in de Sint- Waldetrudiskerk', zegt Mieke Wouters, secretaris van het Sint-Franciscuskoor.

'Op het programma staan de wereldpremière van het oratorium "Golgotha", de nieuwste compositie van Kristiaan De Becker en "In Die Iudicii", ook van zijn hand en dat in 2018 in Herentals in première ging tijdens het project Streepje Francken.

Golgotha is gebaseerd op de zeven kruiswoorden van Christus en werd aangevuld met bijbelcitaten uit het passieverhaal. Het wordt uitgevoerd door een ‘groot koor’ vertegenwoordigd door de Herentalse koren: Koninklijk Sint-Franciscuskoor, het Vocaal Ensemble Markant en het koor Cantamus uit Couvin, alsook een aantal individuele zangers van diverse koren en van de Stedelijke Muziekacademie van Herentals (SAMWD). Deze worden begeleid door het Herentals Symfonisch Orkest onder de leiding van Carl Vervoort. De bekende bas-bariton Werner Van Mechelen zal de stem van Christus gestalte geven. 

Het Herentals Symfonisch Orkest brengt bij deze gelegenheid ook een eigen voorprogramma met werken van Niels Grosemans, W.A. Mozart en P. Mascagni. 

In het totaal staan meer dan 80 zangers plus het Herentals Symfonisch Orkest met 40 muzikanten op het podium. 

1ste deel: Het Herentals Symfonisch Orkest onder de leiding van Carl Vervoort. 

  • “Adagio” uit het klarinetconcerto in A van W.A. Mozart,  
  • “Nogard” voor strijkers van N. Grosemans,  
  • “Ouverture uit Figaro’s Bruiloft” van W.A. Mozart 
  • “Intermezzo uit Cavalleria Rusticana” van P. Mascagni 

2de deel: Groot Projectkoor begeleid door het Herentals Symfonisch Orkest (HSO) 

  • “In Die Iudicii”: oratorium welk “Het Laatste Oordeel” op een pakkende wijze beschrijft door middel van beklijvende muziek. (Kristiaan De Becker)  
  • “Golgotha”, het meesterlijke oratorium over de kruisiging en de dood van Christus aan het kruis. Werner Van Mechelen, bas-bariton, zingt hierbij de stem van Christus. (Kristiaan De Becker) De muziek en de zang is een ware weerspiegeling van het drama dat zich op Golgotha moet afgespeeld hebben. 

Een uniek hoogstaand concert op zondag 19 maart om 15u in de St.-Waldetrudiskerk Herentals:

Kaarten bestellen : Cc 't Schaliken - Grote Markt 35 - Herentals - +32 14 21 90 88 en via
ticketverkoop van 't Schaliken.  Wees snel want veel belangstelling.

Sint-Waldetrudiskerk - foto A. Leys

Sint-Waldetrudiskerk - foto A. Leys

Golgotha

Deel dit artikel